2012 års jury för Jan Wallanderpriset

2012 års jury för Jan Wallanderpriset

Johannes Johansson

Johannes Johansson - president för de europeiska musikhögskolorna i AEC (Association Europèenne des Conservatoires, Acadèmies de Musique et Musikhochschulen)

Tonsättaren Johannes Johansson är sedan 2006 rektor på Kungliga Musikhögskolan. Han är också president för de europeiska musikhögskolorna i AEC (Association Europèenne des Conservatoires, Acadèmies de Musique et Musikhochschulen).

Johannes Johansson är ledamot av Kungl. Musialiska Akademien och hedersledamot av Guildh

all School of Musik and Drama i London samt (2010) Royal College of Music i London. 1986 blev han medlem av den svenska tonsättarföreningen FST och grundade samma år Ensemble Ars Nova, en ensemble han ledde under dess första tio år.

Johannes Johansson är en internationellt verksam tonsättare vars musik också spelats in på många skivor. På senare tid har han i första hand komponerat vokalmusik bl.a. i samarbete med poeter som Eva Ström, Tomas Tranströmer och Ylva Eggehorn.

Johannes Johansson har också publicerat många artiklar och bokkapitel om musik och musikutbildning. Han är en internationellt efterfrågad expert i frågor som rör musik och musikutbildning.

Simon Rowland-Jonesy

Simon Rowland-Jonesy

Simon-Rowland Jones var med och grundade Chilingiran-kvartetten, en av världens främsta stråkkvartetter.

Han debuterade i Carnegie Hall 1979 och har sedan dess varit verksam som solist och kammarmusiker över hela världen, bl.a. med Nash Ensemble (Wigmore Halls fasta kammarmusikensemble).

Bland hans många skivinspelningar märks bl.a. den första kompletta inspelningen av Bachs solosviter för cello i transkription för viola.

Förutom att vara aktiv musiker är Simon-Rowland Jones också tonsättare och har dessutom gjort den viktigaste kritiska utgåvan av Haydns stråkkvartetter för Edition Peters. Simon Rowland-Jones är också professor i viola och kammarmusik på Royal College of Music i London och Royal Northern College of Music i Manchester. Han är också konstnärlig ledare för North Norfolk Music Festival.

Diemut Poppen

Diemut Poppen

Diemut Poppen övergick vid sjutton års ålder från att spela violin till viola. Hon studerade i både Europa (bl.a. Berlin och Paris) och USA (Bloomington).

Hon gjorde debut som solist i Carnegie Hall med dirigenten Claudio Abbado. Även om hon är flitigt verksam som solist är det framför allt kammarmusiken som ligger henne varmt om hjärtat. Hon har spelar med bl.a. Orsinokvartetten och är medlem av European Chamber Orchestra.

1990 fick hon det prestigefyllda European Music Prize och blev samma år professor i viola vid Musikhögskolan i Detmold.

2006 utnämndes hon till professor vid Escuela de musica Reina Sofia i Madrid. Under senare år har Diemut Poppen också tagit initiativ till och varit konstnärlig ledare för kammarmusikfestivaler, bl.a. Osnabrücker Chamber Music Days och sedan 2007 Detmolds sommarakademi.