2014 års jury för Jan Wallanderpriset

2014 års jury för Jan Wallanderpriset

Cecilia Rydinger Alin

Cecilia Rydinger Alin

Cecilia Rydinger Alin är sedan 2013 rektor på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Cecilia Rydinger Alin genomgick kyrkomusiker- och dirigentutbildningen vid KMH 1981-1991. Hon har sedan dess arbetat inom ett brett verksamhetsfält med orkester-, opera- och kördirigerering samt pedagogisk verksamhet.

1994-1998 var Cecilia Rydinger Alin chefdirigent vid Värmlandsoperan, och hon har även gästdirigerat vid bl.a. Kungliga Operan i Stockholm, NorrlandsOperan och Jyske Opera i Århus, Danmark.

1988-2009 var Cecilia Rydinger Alin sånganförare för kören Allmänna Sången i Uppsala.

Sedan 2008 är hon dirigent och konstnärlig ledare för manskören Orphei Drängar.

1998 tillträdde Cecilia Rydinger Alin tjänsten som lektor i orkesterdirigering vid KMH, och är sedan 2007 professor i samma ämne.

Hon har bl.a. tilldelats Johannes Norrbymedaljen för främjandet av svenskt körliv, dirigenten Sten Frykbergs minnesstipendium och Uppsala kommuns hedersmedalj.

Cecilia Rydinger Alin blev utsedd till Årets Körledare 2009, och mottog utmärkelsen Årets Hedersupplänning 2011.

2005 mottog hon den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina insatser inom tonkonstens område.

Cecilia Rydinger Alin är sedan 2004 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien.

Jan Gunnar Hoff

Jan Gunnar Hoff

Jan Gunnar Hoff är en av Norges främsta jazzpianister och kompositörer. Han är född i Bodö 1958 och utbildad på jazzlinjen vid NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim och i komposition vid Norges Musikkhøgskole i Oslo. Han har givit ut en rad kritikerrosade soloskivor och har skrivit ca 200 verk för olika besättningar. Han erhöll 2005 Edvard-(Grieg)-priset av den norska upphovsrättsorganisationen TONO för körverket Meditatus, som har framförts i USA, Canada, Lettland, Island och Norge.

Jan Gunnar Hoff har framträtt på prestigetunga festivaler i London, Moldejazz, Vossajazz m.fl. På senare år har han givit konserter i Los Angeles, New York, London, Zagreb, Milano och Stockholm. Han har även turnerat flitigt i Östeuropa och samarbetat med artister som Alex Acuna, Mike Stern and Pat Metheny.

Jan Gunnar Hoff medverkade som arrangör, musikalisk ledare och pianist på skivan Quiet winter night, vilken nominerades till US Grammy Awards 2013. Hoff gav ut sitt solopianoalbum Living i mars 2013 på den erkända etiketten 2L.

Jan Gunnar Hoff är anställd på deltid som professor vid universiteten i Tromsø och Kristiansand. Han är även chef för Bodö Jazz Open, en ny jazzfestival i hans hemstad.

Rita Marcotulli

Rita Marcotulli

Pianisten och kompositören Rita Marcotulli föddes i Rom, där hon studerade klassiskt piano vid Santa Cecilia-konservatoriet. Sedan tidigt åttiotal har hon framträtt med många av de ledande europeiska och amerikanska jazzmusikerna. År 1987 nominerades hon till titeln ”bästa unga talang” av jazztidskriften ”Musica Jazz”, som även nominerat henne som ”årets bästa artist” 2011.

År 1988 gick Rita Marcotulli med i Billy Cobhams band med vilket hon turnerade flitigt i Europa och USA. Ett antal av hennes samarbeten har varit med skandinaviska artister, däribland en kvartett under sitt eget namn, med Tore Brunborg , Anders Jormin och Anders Kjellberg, och en trio med Palle Danielsson och Peter Erskine.

Som medlem av Dewey Redman Band turnerade Rita Marcotulli under 15 år i hela Europa och Sydamerika tillsammans med musiker som Cameron Brown, Leon Parker, Mattew Wilson och Jon Meneghon.

Rita Marcotulli har medverkat i TV-sändningar i Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Slovenien och Sverige, däribland 1996 års upplaga av San Remo-festivalen, där hon framförde en duett med Pat Metheny.

Hon har komponerat musik till flera filmer, däribland den mycket framgångsrika ”Basilica coast to coast” 2010. Soundtracket till ”Davide de Donatello” gav henne samma år de italienska filmkritikernas ”pris ”Nastro d’Argento” för bästa soundtrack till ”Davide di Donatello”. Hon har även komponerat musik för dansprojekt med koreograferna Roberta Garrison och Teri J. Weikel.