2016 års jury för Jan Wallanderpriset

2016 års jury för Jan Wallanderpriset

Cecilia Rydinger Alin

Cecilia Rydinger Alin

Cecilia Rydinger Alin är sedan 2013 rektor på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Cecilia Rydinger Alin genomgick kyrkomusiker- och dirigentutbildningen vid KMH 1981-1991. Hon har sedan dess arbetat inom ett brett verksamhetsfält med orkester-, opera- och kördirigerering samt pedagogisk verksamhet.

1994-1998 var Cecilia Rydinger Alin chefdirigent vid Värmlandsoperan, och hon har även gästdirigerat vid bl.a. Kungliga Operan i Stockholm, NorrlandsOperan och Jyske Opera i Århus, Danmark.

1988-2009 var Cecilia Rydinger Alin sånganförare för kören Allmänna Sången i Uppsala.

Sedan 2008 är hon dirigent och konstnärlig ledare för manskören Orphei Drängar.

1998 tillträdde Cecilia Rydinger Alin tjänsten som lektor i orkesterdirigering vid KMH, och är sedan 2007 professor i samma ämne.

Hon har bl.a. tilldelats Johannes Norrbymedaljen för främjandet av svenskt körliv, dirigenten Sten Frykbergs minnesstipendium och Uppsala kommuns hedersmedalj.

Cecilia Rydinger Alin blev utsedd till Årets Körledare 2009, och mottog utmärkelsen Årets Hedersupplänning 2011.

2005 mottog hon den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina insatser inom tonkonstens område.

Cecilia Rydinger Alin är sedan 2004 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien.

Marianne Thorsen

Marianne Thorsen

Som vinnare av flera internationella tävlingar, däribland framför allt Sion Valais International Competition 2003, har Marianne Thorsen etablerat sig som en av Norges ledande violinister. Hon har bland annat varit solist med Philharmonia Orchestra, BBC Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra och de flesta av symfoniorkestrarna i Skandinavien.

Marianne samarbetar regelbundet med TronheimSolistene och Bergens filharmoniska orkester, och har gjort ett antal inspelningar tillsammans med dessa orkestrar. De norska kompositörerna Ståle Kleiberg och Ketil Hvoslef har båda skrivit violinkonserter som tillägnats henne.

Marianne Thorsen har genom åren också varit en mycket aktiv kammarmusiker. Hon var medlem av och medgrundare av Leopold String Trio, som 1991-2006 framträdde i konsertsalar som Carnegie Hall i New York, Wiener Musikverein och Wigmore Hall i London. 2000 utnämndes hon till ledande violinist i den högt ansedda Nash Ensemble of London, och från 2009 till 2013 var hon konstnärlig ledare för vinterfestspelen på Røros.

2006 utnämndes Marianne Thorsen till professor vid NTNU (Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet) i Trondheim. Hon spelar på en Stradivarius ”Emiliani” som har ställts till hennes förfogande genom Leif Høeghs stiftelse.

Serguei Azizian

Serguei Azizian

Serguei Azizian är född i Armenien 1957. Han fick sin utbildning vid konservatoriet i Leningrad, där han erhöll diplom på avancerad nivå.

Han har framträtt som solist och kammarmusiker i Ryssland, Skandinavien, USA, Japan, Korea och Kina. Serguei Azizian har undervisat vid S: t Petersburgkonservatoriet (1990-1993) och är professor vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (sedan 2001).

Serguei Azizian var 1980-1993 medlem av Leningrads filharmoniska orkester och 1993-2011 konsertmästare i Copenhagen Phil (Köpenhamns filharmoniker).

Serguei Azizian har spelat in många CD-skivor med Copenhagen Phil. Bland hans cd-skivor finns inspelningar av Brittens och Waltons violinkonserter och verk av Schubert, Bach, Prokofjev, Schnittke, Ravel, Messiaen, Schönberg, Babadjanian, Langgaard och ryska miniatyrer.

2009 tilldelades Serguei Azizian Carl Nielsens och Anne-Marie Carl Nielsens Hederspris.