2017 års jury för Jan Wallanderpriset

2017 års jury för Jan Wallanderpriset

Staffan Scheja

Staffan Scheja

Staffan Scheja är professor, prorektor och ställföreträdande rektor vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, KMH.

Han började studera piano som åttaåring och gjorde sin debut sex år senare med dirigenten Herbert Blomstedt och Sveriges Radios Symfoniorkester samt med Jorma Panula och Stockholms Filharmoniker.

Efter studier för Prof. Gunnar Hallhagen vid KMH fortsatte han sin utbildning vid Juilliard School of the Performing Arts i New York med Ilona Kabos, Ania Dorfmann samt Guido Agosti.

Staffan Scheja erhöll högsta priset i Busoni-tävlingen 1975 och har sedan dess konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle, David Zinman, Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Jukka-Pekka Saraste och Okko Kamu. Han har som kammarmusiker gästat festivaler i bl.a. Newport, Verbier, Bergen, Schleswig-Holstein, Helsingfors, Aix-en Provence och Okinawa.

Staffan Scheja är en ofta anlitad jurymedlem i internationella pianisttävlingar som Queen Elisabeth i Belgien, Sendai i Japan, Clara Haskil i Schweiz samt Neuhaus i Ryssland.

Två av hans inspelningar har belönats med en Grammis.

Staffan Scheja erhöll 1995 den kungliga medaljen ”Litteris et Artibus” för framstående konstnärliga insatser.

Staffan Scheja är vice preses i Kungl. Musikaliska akademien, och är grundare och konstnärlig ledare för Gotland Chamber Music Festival.

Elina Vähälä

Elina Vähälä

Elina Vähälä är född i USA och uppvuxen i Finland. Hon gjorde sin orkesterdebut med Lahtis symfoniorkester vid tolv års ålder, och utsågs senare av dirigenten Osmo Vänskä till orkesterns ”unga mästarsolist”. Därefter har hon vunnit beröm på den internationella konsertscenen från såväl publik som musiker som ”en stilsäker och begåvad musiker vars briljanta teknik motsvaras av en rikedom av energi, känslighet och fantasi ” (Chicago Tribune).

Till höjdpunkterna under säsongen 2016/17 hör hennes debut med irländska RTÉ National Symphony Orchestra och framträdanden med Helsingfors stadsorkester och NorrlandsOperans symfoniorkester, liksom med symfoniorkestrar i Detroit, Houston och Virginia.

Elina Vähälä har även framträtt med orkestrar i Tokyo, Strasbourg, Buffalo, Colorado och Gävle, liksom med Finska radions symfoniorkester. Hon har även deltagit i en turné i USA med en ensemble knuten till Pablo Casals-festivalen i Prades.

Hon har en repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik, och uppförde för första gången i Norden John Corigliano violinkonsert ”The Red Violin”. Hon har även beställt en ny violinkonsert från kompositören Jaakko Kuusisto. Både Corgiliano och Kuusisto konserter spelades in på skiva 2013.

2009 lanserade Elina Violin-Akademien, som finansieras av Finska Kulturfonden. Det är ett masterclass-baserat utbildningsprojekt för utvalda, begåvade unga finländska violinister.

Elina Vähälä är en hängiven kammarmusiker och samarbetar med ledande internationella musiker såsom Yuri Bashmet, Itamar Golan, Gary Hoffman, Steven Isserlis, Jean-Yves Thibaudet och Alisa Weilerstein.

Oliver Charlier

Oliver Charlier

Olivier Charlier undervisar i violin vid Musikkonservatoriet i Paris (Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse).

Han vann sitt första pris som violinist vid 14 års ålder och började därefter sina studier vid Musikkonservatoriet i Paris där han studerade för Pierre Doukan (violin) och Jean Hubeau (kammarmusik). Hans talang uppmärksammades tidigt av artister som Nadia Boulanger, Yehudi Menuhin och Henryk Szeryng. Sedan dess har han vunnit priser vid ett antal internationella violintävlingar.

Som solist har Olivier Charlier framfört konserter med ledande symfoniorkestrar i såväl Europa som i bland annat USA, Canada, Mexiko, Japan, Sydkorea, Kina och Austrialien.

Olivier har medverkat vid ett stort antal skivinspelningar, bl.a. av Dutilleux violinkonsert ”L’arbre des Songes” med BBC Philharmonic och Yan Pascal Tortelier, Roberto Gerhards violinkonsert med BBC Symphony dirigerad av Matthias Bamert (båda nominerades till franska ”Victoires de la Musique”-priset 1998 och 1999), liksom konserter av Lalo, Mendelssohn, Saint-Saëns och Mozart.

Olivier har även medverkat på inspelningen av sonater av Franck, Saint-Saëns, Debussy, Pierné och Vierne tillsammans med pianisten Jean Hubeau, samt sonater av Schumann, Grieg och Beethoven med pianisten Brigitte Engerer. Med sin egen trio Owon har Olivier spelat in Beethovens samtliga pianotrios.