2020 år jury för Jan Wallanderpriset

2020 år jury för Jan Wallanderpriset

Staffan Scheja

Staffan Scheja

Staffan Scheja är professor och rektors ledningsråd vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, KMH.

Han började studera piano som åttaåring och gjorde sin debut sex år senare med dirigenten Herbert Blomstedt och Sveriges Radios Symfoniorkester samt med Jorma Panula och Stockholms Filharmoniker.

Efter studier för Prof. Gunnar Hallhagen vid KMH fortsatte han sin utbildning vid Juilliard School of the Performing Arts i New York med Ilona Kabos, Ania Dorfmann samt Guido Agosti.

Staffan Scheja erhöll högsta priset i Busoni-tävlingen 1975 och har sedan dess konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle, David Zinman, Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Jukka-Pekka Saraste och Okko Kamu. Han har som kammarmusiker gästat festivaler i bl.a. Newport, Verbier, Bergen, Schleswig-Holstein, Helsingfors, Aix-en Provence och Okinawa.

Staffan Scheja är en ofta anlitad jurymedlem i internationella pianisttävlingar som Queen Elisabeth i Belgien, Sendai i Japan, Clara Haskil i Schweiz samt Neuhaus i Ryssland.

Två av hans inspelningar har belönats med en Grammis.

Staffan Scheja erhöll 1995 den kungliga medaljen ”Litteris et Artibus” för framstående konstnärliga insatser.

Staffan Scheja är vice preses i Kungl. Musikaliska akademien, och är grundare och konstnärlig ledare för Gotland Chamber Music Festival.

Bjørg Vaernes Lewis

Bjørg Vaernes Lewis

Bjørg Værnes Lewis är en av Norges mest eftertraktade och erkända cellister. När den ryske mästarcellisten Mstislav Rostropovitj hörde henne spela, bjöd han in henne att studera med honom och konstaterade att ”Norge inte behöver vara rädd för sin musikaliska framtid när landet har en cellist som Bjørg”.

Hon har samarbetat med musiker som Leif Ove Andsnes, Jean-Yves Thibaudet, Paul Lewis, Elisabeth Batiashvilli, Truls Mørk, Steven Isserlis, Martin Fröst och Nash Ensemble. Hon har varit solist med Oslo-filharmonien under ledning av Mariss Jansons och har också uppträtt som solist med orkestrar runt om i Norge, Sverige, Finland, Tyskland och Baltikum.

Bjørg Værnes Lewis är medlem och en av grundarna av Vertavo-stråkkvartetten, som har vunnit flera utmärkelser, inklusive det prestigefyllda Grieg-priset 2005.

Bjørg Værnes Lewis har turnerat i Europa, Nordamerika och Japan. I Storbritannien har hon bland annat uppträtt på festivaler i Edinburgh, Bath och The Proms, och hon spelar också regelbundet i Wigmore Hall med både Verto Quartet, The Nash Ensemble och med sin make, pianisten Paul Lewis.

Efter 15 år som konstnärlig chef för Elverum Festival Games startade Bjørg Værnes Lewis Vertavofestivalen 2016. Hon deltar regelbundet i många andra internationella kammarmusikfestivaler och 2017 är hon värd för både Aldeburgh och Cheltenham festivaler i England. 2009 grundade hon och hennes man Midsummer Music, en internationell kammarmusikfestival som de arrangerar i Chilterns, nära sitt hem.

Bjørg Værnes Lewis spelar en cello byggd av Gennaro Gagliani från 1748, vars tidigare ägare var Martin Lovett, cellist i Amadeuskvartetten.

Frans Helmerson

Frans Helmerson

Den svenska cellisten Frans Helmerson har spelat med många av dagens finaste dirigenter, inklusive Seiji Ozawa, Colin Davies, Neeme Järvi, Evgeni Svetlanov, Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Sergiu Comissiona, Rafael Frübeck de Burgos, Kurt Sanderling och Mstislav Rostropovitj. Han har också turnerat med ett antal stora orkestrar i Europa, USA, Sydamerika, Asien och Australien.

Helmerson studerade i Göteborg, Rom och London med Guido Vecchi, Guiseppe Selmi och William Pleeth. Han fick också stor nytta av Mstislav Rostropovitjs vägledning och stöd.

Helmersons kärlek till kammarmusik ledde honom till positionen som konstnärlig chef för Korsholm-festivalen i Finland 1994-2001. Helmersson uppträder regelbundet internationella festivaler, som Verbier, Prades, Naantali, Kuhmo och Ravinia.

Helmerssons nuvarande befattningar är som gästprofessor vid Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin, professor vid Kronberg Academy Masters och lärare i cello vid Barenboim-Said Akademie.

Helmerssons inspelningar inkluderar konserter av Dvorak och Shostakovitj, Brahms Dubbelkonsert med violinisten Mihaela Martin och Bachs solosviter för cello.