2022 år jury för Jan Wallanderpriset

2022 år jury för Jan Wallanderpriset

Staffan Scheja

Staffan Scheja

Staffan Scheja är professor och rektorsråd vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, KMH.

Han började studera piano som åttaåring och gjorde sin debut sex år senare med dirigenten Herbert Blomstedt och Sveriges Radios Symfoniorkester samt med Jorma Panula och Stockholms Filharmoniker.

Efter studier för Prof. Gunnar Hallhagen vid KMH fortsatte han sin utbildning vid Juilliard School of the Performing Arts i New York med Ilona Kabos, Ania Dorfmann samt Guido Agosti.

Staffan Scheja erhöll högsta priset i Busoni-tävlingen 1975 och har sedan dess konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle, David Zinman, Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Jukka-Pekka Saraste och Okko Kamu. Han har som kammarmusiker gästat festivaler i bl.a. Newport, Verbier, Bergen, Schleswig-Holstein, Helsingfors, Aix-en Provence och Okinawa.

Staffan Scheja är en ofta anlitad jurymedlem i internationella pianisttävlingar som Queen Elisabeth i Belgien, Sendai i Japan, Clara Haskil i Schweiz samt Neuhaus i Ryssland.

Två av hans inspelningar har belönats med en Grammis.

Staffan Scheja erhöll 1995 den kungliga medaljen ”Litteris et Artibus” för framstående konstnärliga insatser.

Staffan Scheja är vice preses i Kungl. Musikaliska akademien, och är grundare och konstnärlig ledare för Gotland Chamber Music Festival.

Avri Levitan

Avri Levitan

Avri Levitan, född i Israel, är grundare och konstnärlig ledare för Musethica, ett internationellt utbildningsprogram som bedriver konsertverksamhet på äldreboenden, flyktingförläggningar, fängelser med mera.

Han är en eftersökt solist och kammarmusiker och framträder regelbundet med de stora orkestrarna i Berlin, Wien, Tokyo och Madrid.

Han är en eftertraktad gästlärare på de viktigaste musikhögskolorna och är numera bosatt i Berlin.

Beatrice Muthelet

Beatrice Muthelet

Beatrice Muthelet växte upp i Versailles, innan hon flyttade till Israel för studier med bl.a. Chaim Taub och Isaac Stern.

Som 19-åring fortsatte hon studierna i New York för Pinchas Zukerman .

Hon har sedan många år varit stämledare i Mahler Chamber Orchestra och även framträtt som solist med orkestern.

Hon är internationellt aktiv som solist och kammarmusiker och formade 2002 Capucon-kvartetten.

Hon är numera bosatt i Paris.