Ansökan

Ansökan – Jan Wallanderpriset

Handelsbanken och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm utlyser Jan Wallanderpriset!

Musiker uttrycker sig genom sina instrument. Ett förstklassigt instrument gör att en musiker kan nå längre i sitt uttryck – instrumentet svarar känsligt på de finaste impulser och bidrar med sin klangskönhet till uttryckets rikedom.

De allra finaste musikinstrumenten är exklusiva konsthantverk samtidigt som de är utsökta bruksföremål och finns i ett begränsat antal. Utsikterna för att en ung, mycket talangfull musikstuderande skall kunna spela på de allra finaste instrumenten är därför väldigt små.

Av det skälet har Handelsbanken i samarbete med Kungl. Musikhögskolan i Stockholm instiftat ett pris – Jan Wallanderpriset. Pristagaren koras av en internationell jury och erhåller till låns ett instrument av utomordentligt hög klass.

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm torsdagen den 23 mars 2023. 

Utlysningen vänder sig till dig som höstterminen 2022 är registrerad student vid musikerprogram vid någon av Sveriges musikhögskolor, med piano som huvudinstrument och inriktning jazz.

Priset innebär att du under en längre tid, dock under maximalt åtta år, får disponera en flygel, Steinway & Sons. B-211 tillverkad 2014. Vi vill dock betona att flygeln under denna tidsperiod endast kommer att kunna ha sin placering inom Sverige.

Läs mer om instrumentet här: https://jwpriset.se/jan-wallander-priset/handelsbanken-classic-instruments/

Till ansökan skall följande bifogas:

  • personbevis
  • intyg som styrker studierna enligt ovan
  • rekommendationsbrev från nuvarande huvudinstrumentlärare
  • film (bild och ljud) där den sökande spelar en eller två kompositioner, egna eller någon annans, i olika tempon.
    Den sammanlagda speltiden skall vara högst 15 minuter.
    Filmen skickas digitalt via t.ex. Sprend eller WeTransfer. Filmerna skickas till ansokan@jwpriset.se, tillsammans med övriga handlingar.
  • Ansökan till Jan Wallanderpriset 2023 ska vara inlämnad senast söndag 8 januari 2023.

Juryn består av Natalie Loriers (Belgien), Bobo Stenson (Sverige) samt professor och rektors ledningsråd Staffan Scheja (Kungl. Musikhögskolan i Stockholm).

Ansökan skall vid inlämnandet vara fullständig för att vara giltig. Vid frågor kontakta Per Sjöberg, 070-538 03 66, per.sjoberg@kmh.se.