Ansökan

Ansökan – Jan Wallanderpriset

Handelsbanken och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm utlyser Jan Wallanderpriset!

Musiker uttrycker sig genom sina instrument. Ett förstklassigt instrument gör att en musiker kan nå längre i sitt uttryck – instrumentet svarar känsligt på de finaste impulser och bidrar med sin klangskönhet till uttryckets rikedom.

De allra finaste musikinstrumenten är exklusiva konsthantverk samtidigt som de är utsökta bruksföremål och finns i ett begränsat antal. Utsikterna för att en ung, mycket talangfull musikstuderande skall kunna spela på de allra finaste instrumenten är därför väldigt små.

Av det skälet har Handelsbanken i samarbete med Kungl. Musikhögskolan i Stockholm instiftat ett pris – Jan Wallanderpriset. Pristagaren koras av en internationell jury och erhåller till låns ett instrument av utomordentligt hög klass.

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm onsdagen den 16 mars 2022.

Läs mer om instrumentet här: Viola från ca 1800

Till ansökan skall följande bifogas:

  • personbevis
  • intyg som styrker studierna enligt ovan
  • rekommendationsbrev från nuvarande huvudinstrumentlärare
  • film (bild och ljud) där den sökande spelar en sats från en sonat samt en sats ur en konsert eller ett virtuosverk. Den sammanlagda speltiden skall vara högst 20 minuter. Filmen skickas digitalt via t.ex. Sprend eller WeTransfer. Filmerna skickas till ansokan@jwpriset.se, tillsammans med övriga handlingar.

Juryn består av Avri Levitan (Tyskland) och Beatrice Muthelet (Frankrike) samt Professor och Rektorsråd för externa relationer, Staffan Scheja (Kungl. Musikhögskolan i Stockholm).

Läs mer om juryn här.

Ansökan skall vid inlämnandet vara fullständig för att vara giltig. Vid frågor kontakta Per Sjöberg, 08-16 19 60, ansokan@jwpriset.se.

Ansökan till Jan Wallanderpriset 2022 skall vara inskickad senast söndag 9 januari 2022.

Ladda ner ansökningsblanketten här