Priset delas varje år ut till en av Sveriges unga framstående musikstudenter som studerar vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Priset ger mottagaren möjlighet att, i början av sin professionella karriär, använda ett instrument av utomordentligt hög klass.


Hugo Löf – vinnare 2024

Prismotivering

Med en häpnadsväckande virtuositet och fantasifull improvisation är kontrabasisten Hugo Löf en mycket värdig mottagare av årets Jan Wallanderpris.
Hugo Löf vinnare av Jan Wallanderpriset 2024

Hugo Löf är född 2002 och uppväxt i en musikerfamilj i Piteå. Han började med elbas när han var 10 år och kontrabas har han spelat ända sedan han fick en i julklapp i årskurs sju. Idag läser han kandidatprogrammet i jazz på KMH och tar sin examen under våren.

Hans examensarbete handlar om vad som händer med musiken när basen sätts mer i en solistroll. Under sin examenskonsert framförde han egenskrivet material och standards ur den amerikanska sångboken.

Kontrabas från ca 1830

Pris

2015 inköptes en kontrabas tillverkad i England c:a 1830.

 • Tvådelad botten i finflammig lönn. Sarger och snäcka i samma material.
 • Tvådelat lock i medel till bredådrig gran. Lacket gulorange på en gyllene grund.
 • Corpus mäter 112.9 cm
 • Lockets övre bredd 52.5 cm
 • Lockets nedre bredd 69 cm.

David Stener – vinnare 2023

Prismotivering

För ett naturligt och moget spel, samt med en underbar känsla för harmonik och ett enastående improvisationsflöde tilldelas pianisten David Stener 2023 års Jan Wallanderpris.
David Stener vinnare av Jan Wallanderpriset 2023

David Stener är född 1998 och uppväxt i Stockholm. Redan i tidig ålder provade han att spela trummor och gitarr, men fastnade för pianot som 11-åring. Idag läser han kandidatprogrammet i jazz vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) och tar sin examen under våren.

I sitt examensarbete har han fördjupat sig i Broadwaymusikalernas harmoniska språk. Genom att komponera egna verk vill han skildra musik som besitter element från både jazz och musikalvärlden.

Pris

Årets pris är en Steinway & Sons B-211 flygel.

Sedan starten 1853 har Steinway alltid haft som mål att göra världens bästa flygel. Målsättningen att skapa det bästa möjliga instrumentet är det som gör Steinway till den unika flygeln den är idag. Idag använder 98% av världens konsertpianister Steinway. 97% använder flygeln i sitt dagliga arbete. 97% av konserthus världen över disponerar av minst en Steinway & Sons.

Ilias Livieratos – vinnare 2022

Prismotivering

Violasten ILIAS LIVIERATOS besitter en varm och stor klang, med ett mångfacetterat spel som är djupt personligt och intressant. Han är en ypperlig instrumentalist och en mycket värdig mottagare av årets Wallander-pris.
Bilder från Jan Wallander prisutdelning 2022

Ilias Livieratos, född 1991, är ursprungligen från Grekland. Han tog sin kandidatexamen i violin vid Hochschule für Musik und Theater i München där han studerade för violinisten och dirigenten Christoph Poppen. Han är också alumn från Mozarteum Salzburg. År 2021 kom han till Stockholm och Kungl. Musikhögskolan för att läsa masterprogrammet i klassisk musik för den välrenommerade violasten Ellen Nisbeth.

Ilias är stämledare på viola i Athens State Orchestra, Atens äldsta orkester och har verkat som både violast och violinist på den grekiska nationaloperan. Han har också arbetat i Camerata-Armonia Atenea och Augsburg Filharmoniker.

Tidigare i år blev han inbjuden till att samarbeta med den internationellt hyllade violinisten Leonidas Kavakos vid en välgörenhetskonsert för återuppbyggnaden av förlossningskliniken i Mariupol i Ukraina.

Viola från ca 1800

Pris

Årets pris är Viola från ca 1800 av Giuseppe, Antonio och Giovanni Gagliano i Neapel. Den är från c:a 1800, såsom anges av dithörande etikett.

Fred Lindberg – vinnare 2020

Prismotivering

Med en bländande virtuositet och fantasifull gestaltning är cellisten Fred Lindberg vinnare av Jan Wallander-priset 2020.
Fred Lindberg vinnare av Jan Wallanderpriset 2020

Fred Lindberg började spela cello som sjuåring. Idag går han avancerad påbyggnadsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan ute på Edsbergs slott med Jakob Koranyi som huvudlärare. Han har tidigare studerat mentorsprogrammet Classe d’Excellence de Violoncelle i Paris med ledning av världscellisten Gautier Capuçon och deltagit i flertal mästarklasser utomlands bland annat för Steven Isserlis, Gary Hoffman, Frans Helmerson, Anner Bylsma och Jerome Pernoo.

Fred har flera gånger framträtt som soloartist, bland annat med Bergens Filharmoniska Orkester och l’Orchestre du Conservatoire de Paris, och även stått på stora konsertscener så som Carnegie Hall i New York, Muziekgebouw i Amsterdam, Admiralpalast i Berlin och Chicago Symphony Center.

Violoncell från 1700

Pris

Årets pris är en Cello och är ett fint gammalt italienskt instrument, tillverkat av Januarius (Gennaro) Gagliano i Neapel, vars originalstämpel, daterad 1741, det bär.

Carl Vallin – vinnare 2019

Prismotivering

Vinnaren av Jan Wallander-priset 2019 besitter ett personligt och fantasifullt spel parat med ett glansfullt virtuoseri och stark scennärvaro.
Carl Vallin vinnare av Jan Wallanderpriset 2019

Carl Vallin föddes 1995 i Härryda utanför Göteborg. Han började som femåring spela fiol, då på kulturskolan i Lerum. Efter att intresset för musiken på riktigt tagit fart började han vid 13 års ålder studera för Lars Kvensler och David Bergström i Göteborg, med ambitionen om att bli professionell violinist.

Carl har bland annat varit konsertmästare i Västra Götalands Ungdomssymfoniker och grundat stråkensemblen Skallsjö Sommarorkester som han leder och driver sedan 2013. 2014-17 studerade Carl Vallin på Guildhall School of Music and Drama i London för professor Simon Fischer. Under den perioden deltog han i produktioner med bl.a. London Symphony Orchestra och London Mozart Players, och spelade under dirigenter som Simon Rattle.

Han går nu sista terminen av sina masterstudier för professor Per Enoksson vid KMH/Edsberg i Stockholm. Carl är sedan våren 2018 samtidigt anställd i Kungliga Hovkapellet, där han just har blivit erbjuden en ettårig provanställning som alternerande förste konsertmästare.

Violin från 1766

Pris

Årets instrument är ett fint exemplar av mästaren Nicola Gagliano, Neapel från 1700-talet. Violinen är ett i alla väsentliga delar sammanhörande originalarbete, såsom lock, botten, sarger, snäcka samt lack, av ovan nämnda mästare.

Instrumentet bär en fiktiv etikett med följande text: Ferdinandus Gagliano Filius Nicolai fecit Neap. 1766

Julia Biegniewska – vinnare 2018

Prismotivering

Vinnaren av 2018 års Jan Wallanderpris är en temperamentsfull och extrovert violinist som även besitter en rik klangpalett och ett lysande virtuoseri.
Julia Biegniewska vinnare av Jan Wallanderpriset 2018

Julia Biegniewska är född i Norrköping och går för närvarande masterprogrammet i klassisk musik vid KMH, för Andrej Power (förste konsertmästare i Kungl. Filharmoniska Orkestern i Stockholm). Hon började spela fiol vid fyra års ålder för sin pappa Kryspin Biegniewski, violinist i Norrköpings symfoniorkester, och fortsatte under gymnasietiden för Päivikki Wirkkala-Malmqvist. Därefter följde studier bland annat vid Musikhögskolan i Malmö för professor Marika Fältskog och vid Ignacy Padarewski Academy of Music i Poznan. För ett år sedan vann hon en audition till RSPO Academy, orkesterakademien vid Kungl. Filharmoniska Orkestern. Hon har också deltagit i mästarkurser för internationellt renommerade pedagoger som Dora Schwarzberg, Henryk Kowalski och Alf Richard Kraggerud.

Julia har flera gånger framträtt som solist, bland annat med Norrköpings symfoniorkester och med Zielona Góras filharmoni. Hon har tilldelats Kungliga Musikaliska musikstipendium och fick silver i ”SM för unga solister” i Västerås, 2009. Hon var konsertmästare i Nordiska ungdomsorkestern 2014 och 2015 och blev i år utvald till samma position i den internationella kammarorkestern ESTA, som nyligen spelade för Europaparlamentet i Strasbourg.

Violin från 1756

Pris

Årets pris är en violin byggd av Januarius (Gennaro) Gagliano år 1756. Pristagaren får disponera den under ett antal år.

De norditalienska städernas namn klingar förstås alldeles särskilt magiskt för violinister och andra kännare av historiens allra finaste stråkinstrument. Men även något längre söderut finns sedan 1700-talets början en stråkbyggartradition i den översta toppklassen. Framför allt förknippas den med släkten Gagliano. Den minst kände i familjen är nog grundaren Alessandro. Han tog med sig yrkesskickligheten till sin hemstad Neapel efter att först ha arbetat för mästarna Amati och Stradivari i Cremona. Alessandros andre son Januarius (på italienska Gennaro) var verksam ca 1740-1780 och har inte efterlämnat lika många exemplar. De som finns räknas dock till de verkliga finsmakarinstrumenten.

Victoria Stjerna – vinnare 2017

Prismotivering

Årets vinnare av Jan Wallanderpriset är en violinist med en stark och personlig musikalisk utstrålning. Med suverän teknik och varm klang genomsyras hennes tolkningar av stort artisteri.
Victoria Stjerna vinnare av Jan Wallanderpriset 2017

Victoria Stjerna är född 1992 i Göteborg, där hennes violinlärare var Laszló Szirányi, tidigare violast i Göteborg Symfoniker.

Sedan 2012 studerar Victoria för Prof. Per Enoksson vid KMH/Edsbergs slott, för närvarande på masternivå. Parallellt deltar hon i flera masterclasses både i Sverige och utomlands: i år är det för professorerna Ulf Wallin vid Hanns Eisler-akademin i Berlin och Pavel Vernikov vid Universitet für Musik und Darstellende Kunst i Wien. Hon har också regelbunden kontakt med sin mentor, violinvirtuosen Roby Lakatos. Tillsammans med honom spelade hon 2016 som solist i en radiosänd konsert med Blåsarsymfonikerna på Musikaliska, Nybrokajen.

riksfinalist i Polstjärnepriset, en nationell solist-tävling för unga svenska solist-begåvningar där vinnaren väljs ut för att representera Sverige i Eurovision Young Musicians vartannat år
andra pris och publikpriset i Öresund-solisten, en internationell tävling mellan svenska och danska unga talanger, med motiveringen ”bästa musikerskap”
första pris i SM för Unga Stråkare, en nationell tävling som ägde rum i Västerås i regi av RUM (Riksförbundet Unga Musiker)
Victoria Stjerna erhöll 2017 Guido Vecchis stipendium.

Victoria Stjerna och tidigare KMH-studenten och pianisten Natalia Kremska har tillsammans bildat Duo ViNa, som är finalister i 2017 års upplaga av Ung & Lovande, Sveriges största kammarmusiktävling.

Victoria Stjerna uppmärksammades också i SVT-dokumentären Blod, Svett och Stråkar (2011), där tre unga klassiska musikertalanger följdes i sin vardag mot drömmen att kunna utvecklas till att bli solist.

Violin från 1766

Pris

2017 års pris är en violin tillverkad av Michele Deconet i Venedig ca 1750.

 • Botten tillverkad i tvådelad välflammig lönn d.o sarger och snäcka.
 • Locket i tvådelad alpgran med medel till fina årsringar.
 • Lacket av en guldgul färg på en gyllene grund.

Charlotta Grahn Wetter – vinnare 2016

Prismotivering

2016 års pristagare besitter en mycket vacker ton med lyster och intensitet i klangen. Vår pristagares musikalitet och uttrycksförmåga skapar en sällsynt koncentration och berör sin publik på djupet.
Charlotta Grahn Wetter vinnare av Jan Wallanderpriset 2016

Charlotta Grahn Wetter kommer från Göteborg och började spela fiol enligt Suzukimetoden vid fyra års ålder. Hon har tidigare studerat för Lars Kvensler och David Bergström i GöteborgsOperans Orkester, samt för Gunnar Crantz och Peter Herrestahl. Charlotta gick sin kandidat- och masterutbildning för professor Henryk Kowalski vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH) och går där sedan höstterminen 2015 en 2-årig avancerad påbyggnadsutbildning.

I november 2014 framträdde Charlotta som solist i Karol Szymanowskis violinkonsert nr 1 tillsammans med KMH Symfoniorkester och dirigent Fredrik Burstedt. Hösten 2015 var hon semifinalist i Ljunggrenska tävlingen för unga musiker och därefter solist i Mendelssohns violinkonsert i Spira Konserthus tillsammans med Jönköpings orkesterförening. Som orkester- och kammarmusiker har Charlotta medverkat i många olika sammanhang, däribland Askanäs Konsertserie, Skägga Musikdagar, Sveriges Unga Kammarsolister, VadstenaAkademin, Musica Vitae, Kungliga Filharmonikerna, Hovkapellet, Radiosymfonikerna m.m.

Hon har deltagit i masterclasses för Ulf Wallin, Henning Kraggerud, Boris Brovtsyn, Christian Svarfvar, Federico Agostini, Mark Messenger, Alena Baeva, samt i kammarmusikensembler för Martin Fröst, Kungsbacka Pianotrio, Paul Roberts, Stefan Bojsten, Mats Zetterqvist och Torleif Thedéen.

Charlotta har tilldelats stipendier från bl.a. Frimurarordens Jubelfond, Kungl. Musikaliska Akademien, Willinska Stiftelsen, Kempe-Carlgrenska fonden, Carl Erik Levins stiftelse och Makarna Lindeqvists donationsfond.

Violin från 1731

Pris

2016 års pris är en violin tillverkad av i Bologna av Joannes Florenus Guidantus år 1731.

 • Locket i två delar tillverkat av gran av medelbreda till breda årsringar.
 • Botten i två delar tillverkad av välflammig lönn d.o sarger och snäcka.
 • Lacken av en guldgul färg på en gyllene grund.

Josef Karnebäck – vinnare 2015

Prismotivering

2015 års pristagare besitter många facetter och färger i sitt spel, en fantastisk klang, briljant teknik och ett oemotståndligt sväng. Vår pristagares personlighet vittnar om ett unikt konstnärskap, där en stark egen röst och viljan att kommunicera med sina medmusiker och sin publik lyser med en brännande låga.
Josef Karnebäck vinnare av Jan Wallanderpriset 2015

Josef Karnebäck föddes 1987 på Gotland och började spela cello som åttaåring. Kärleken till både el- och kontrabasen tog över som 14-åring och vid arton års ålder blev han antagen vid Kungl. Musikhögskolan (KMH). Han tog sin kandidatexamen på Musikhögskolan i Malmö vid Lunds Universitet och är nu åter bosatt i Stockholm där han studerar på KMH:s masterprogram i jazz.

Genrebredd och musikalisk variation har alltid varit en viktig ingrediens i Josefs musicerande. Han har hela tiden rört sig i en rad olika sammanhang, såsom jazz- och folkmusikgrupper, storband, symfoniorkestrar, popband, blåsorkestrar, vid operor och musikaler, i konsertsalar och på intima klubbscener.

Han har arbetat med bland andra Andreas Pettersson, Bengan Jansson, Ulf Johansson Werre, Claes Janson, Visby Storband, Sweet Jazz Trio, Sylvia Vrethammar, Håkan Rydin, Gunnel Mauritzson, Ida Karlsson, Tomas Boström, Anna Jalkéus, barnprogramledaren Morgan ”Mojje” Johansson, Gotlandsmusikens Blåsorkester, Malmö Akademiska orkester och KMH:s symfoniorkester.

Han har studerat för bland andra Martin Sjöstedt, Hans Andersson, Michael Carlsson, Jonas Reingold, Robert Sundin, Nils Ossman och Jan Adefelt.

Hemmascenen återfinns i Stockholm och på Gotland där Josef spelar regelbundet. Han befinner sig även på resande fot runt om i landet och har även spelat i Tyskland, Brasilien, Litauen och på Kuba.

Förutom att han tar sin masterexamen vid KMH släpper Josef under våren 2015 debutalbumet “Momentum” som solist tillsammans med sin egen grupp. Det är episodisk och klangrik musik som utmanar instrumentens traditionella plats i ensemblen. I denna moderna akustiska kompositionsjazz blandas vågade rytmiska element med en klanglig och melodisk varsamhet.

Kontrabas från ca 1830

Pris

2015 års pris är en kontrabas tillverkad i England c:a 1830.

 • Tvådelad botten i finflammig lönn. Sarger och snäcka i samma material.
 • Tvådelat lock i medel till bredådrig gran. Lacket gulorange på en gyllene grund.

Joel Lyssarides – vinnare 2014

Prismotivering

En ung musiker vars spel präglas av utsökt klangkänsla, subtil harmonik och levande frasering, till gagn för ett nyskapande på högsta konstnärliga nivå. Med ett fantasifullt musicerande och en uttrycksförmåga av enastående slag, skapar vår pristagare en berättelse fylld av vackra färger, skönhet och ett sällsynt ljus.
Joel Lyssarides vinnare av Jan Wallanderpriset 2014

Joel Lyssarides (f. 1992) började spela piano som fyraåring. Idag går han sista året på Kungl. Musikhögskolans musikerkandidatprogram med Ove Lundin som huvudlärare. Han har även studerat för professor Danilo Rea på Santa Cecilia-konservatoriet i Rom samt för Robert Malmberg i Stockholm.

Joels mamma spelade klassiskt piano men var jazzälskare och hade det mesta av pianister som Keith Jarrett, Chick Corea, Herbie Hancock och Bill Evans i skivhyllan. Det var dock vid åtta års ålder, efter att ha hört Charlie Parkers ”Bluebird”, som Joels intresse för jazzen verkligen väcktes till liv. De klassiska pianostudierna fick nu ett tillskott med boogie-woogie, blues och jazzstandards. Så fort han hade åldern inne för kulturskolan började Joel även ta klarinettlektioner.

Femton år gammal spelade Joel en duett med trumpetaren Jan Allan och en stråkkvartett, vid en minneskonsert till Jan Johansson på Södra Latins Gymnasium. Det blev ett ögonblick som inspirerade honom att vidare utforska jazzen.

Joel fick hösten 2012 ta emot Sällskapet Stallbrödernas stipendium för ”unga lovande musiker” samt ett instrumentstipendium ur stiftelsen Stellan, Sten och Märta Hähnels minnesfond. Hösten 2013 kom han på andra plats vid XXIV Vilnius International Jazzpiano Competition, samt fick också ta emot publikens pris.

Parallellt med musikstudierna har Joel frilansat inom både jazz- och popgenren. Sommaren 2012 genomförde han sin första Europaturné med blueslegenden John Lee Hookers dotter Zakiya Hooker. Tillsammans turnerade de genom Schweiz, Slovenien, Kroatien, Italien och Tyskland. Joel har även bl.a. kunnat höras med Svante Thuresson, Peter Getz, norska popsångerskan Maria Mena samt på duo med svenska sångerskan Kristin Amparo.

Pris

2014 års pris är en Steinway & Sons B-211 flygel.

Sedan starten 1853 har Steinway alltid haft som mål att göra världens bästa flygel. Målsättningen att skapa det bästa möjliga instrumentet är det som gör Steinway till den unika flygeln den är idag. Idag använder 98% av världens konsertpianister Steinway. 97% använder flygeln i sitt dagliga arbete. 97% av konserthus världen över disponerar av minst en Steinway & Sons.

Tomas Lundström – vinnare 2013

Prismotivering

En ung cellist med stor mognad och suveränitet i hela sitt artisteri. Med ett fantasifullt musicerande och en imponerande teknisk skicklighet lyfter vår pristagare fram musikens alla inneboende kvaliteter. Den vackra tonbildningen och säkra intonationen bidrar till ett starkt och övertygande musikaliskt uttryck.
Tomas Lundström vinnare Jan Wallanderpriset 2013

Tomas Lundström (f.1988) började spela cello som fyraåring. I dag studerar han solistdiplom för Torleif Thedéen vid Edsbergs musikinstitut i Stockholm. Tomas har tidigare erhållit kandidat samt masterexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för professor Ola Karlsson.

Som sexåring vann Tomas Svenska TV3s talangjakt Juniorchansen, vilket resulterade i att han representerade Sverige i den internationella tävlingen Bravo Bravissimo i Cremona, Italien.

I januari 1998 reste han till Moskva som Spivakov-stipendiat och studerade för professor Natalja Schahovskaja samt Alexey Seleznev. Studierna fortsatte därefter för Mats Rondin i Stockholm.

År 2007 vann Tomas Riksförbundet för unga musikanter (RUM:s) solisttävling och placerade sig dessutom på första plats under kammarmusikkategorin med sin dåvarande stråkkvartett.

I juni 2011 deltog han i the 21st Century Art competition i Mänttä-Filpula, Finland. Även där erhöll han två första priser, under kategorierna solo och kammarmusik.

Tomas är en aktiv kammarmusiker och har som solist framträtt med bl.a. Uppsala Kammarsolister och Gävle symfoniorkester.

En kuriositet är att Tomas är bror till 2012 års vinnare av Jan Wallanderpriset, Sofia Hansén.

Violoncell från 1700

Pris

Årets pris är en Cello och är ett fint gammalt italienskt instrument, tillverkat av Gennaro Gagliano i Neapel, vars originalstämpel, daterad 1741, det bär.

Sofia Hansen – vinnare 2012

Prismotivering

En ung musiker med övertygande och säker känsla för rytm, klang och frasering. Väl utvecklad teknik gör spelet avspänt och naturligt och tar väl tillvara violans speciella karaktär. Repertoaren tolkas med elegans förenad med ett varmt och engagerande personligt tilltal.
Sofia Hansen vinnare av Jan Wallanderpriset 2012

Sofia Hansen (tidigare Lundström), född 1986, är en talangfull och skicklig violist som står i inledningen till en lovande och musikalisk framtid.

Hon är nu i slutskedet av sina studier d.v.s. avancerad påbyggnadsutbildning på Edsbergs slott/KMH där hon har professor Malin Broman som huvudlärare.

Hon har även en kandidat- och masterutbildning bakom sig, även dessa på Edsberg, då för professorerna Lars Anders Tomter och Torleif Thedeén. Under hela studietiden har Sofia också studerat för professor Mats Zetterqvist i kammarmusikspel.

Detta ihärdiga kammarmusicerande på skolan väckte Sofias intresse för konstformen, vilket ledde till ett aktivt sökande och musicerande utanför skolan. Sofia har spelat kammarmusikkonserter med flertalet av Sveriges ledande klassiska musiker. Hon är bl.a. medlem i den prisbelönta stråkkvartetten Sätterströmska sällskapet, som under hösten 2011 höll sin debutkonsert i Grünewaldsalen-Konserthuset till följd av att ha erhållit Kungl. Musikaliska Adademiens stora ensemblestipendium år 2010.

Sedan två år tillbaka är Sofia också medlem i Sveriges unga kammarsolister. Ett sammanhang där Sveriges främsta unga musiker kan konsertera med ambitionen att utforska, förnya och föryngra den Svenska konstmusikscenen.

I november 2008 framträdde Sofia som solist med Atens symfoniorkester KOA, efter att ha vunnit deras provspelning motsvarande Sveriges ”Unga solister”. Hon uppträdde också på kammarmusikfestivaler i Grekland under sommaren 2011, med bl.a. konsertmästare från Det Kongelige Kapel (Köpenhamn): Lars Björnkjaer och orkestern vid Greklands nationalopera: Yannos Margaziotis och Angela Giannaki.

Hon vann även Kungl. Hovkapellets provspelning för vikariat och fick därefter arbeta på Operan mellan 2009 – 2010, vilket hon gjorde parallellt med studierna. Sofia har även varit i Kungl. Filharmonin och i NorrlandsOperan, som också erbjudit henne att kommat tillbaka som stämledare under februari och mars 2012.

Ett urval av musiker som Sofia har fått vägledning av i mästarkurser är: Thomas Riebl, Kim Kashkashian, Lawrence Power.

Under ett antal år var Sofia låntagare i Welinfonden, där hon fick låna ett instrument byggt av Peter Westerlund. Idag spelar hon på en Viola byggd i Lübeck 1998.

Viola från ca 1800

Pris

Giuseppe, Antonio och Giovanni Gagliano i Neapel. Den är från c:a 1800, såsom anges av dithörande etikett.

Oscar Treitler – vinnare 2011

Prismotivering

En ung musiker som redan uppnått stor teknisk och musikalisk mognad. Färgrik klang, följsamt vibrato och levande frasering formar tillsammans ett starkt och övertygande musikaliskt uttryck. Musikens intellektuella och känslomässiga sidor är i balans i en musikalitet fylld av temperament och spelglädje.
Oscar Treitler vinnare av Jan Wallanderpriset 2011

Oscar Treitler, född 1989, har utmärkt sig som en mångsidig och personlig ung violinist i Sverige såväl som utomlands.

Under det senaste året har Oscar framträtt som solist med Gävle Symfoniorkester och DalaSinfoniettan i konserter av Brahms och Mozart. Våren 2006 hördes han som solist tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester vid en TV-sänd konsert på Solliden.

Oscar har uppmärksammats i flera internationella tävlingar för sin vackra klang och engagerande uppträdanden. Redan som 13-åring vann han första pris i Rovere d’Oro i Italien.

I konkurrens med violinister från Europa, USA och Asien fick Oscar ett särskilt omnämnande som finalist i den prestigefyllda tävlingen Wronski Solo Violin Competition (2009) i Warsawa.

Oscar studerar i diplomklassen på KMH, där Henryk Kowalski är hans lärare och mentor. Han har även studerat för Prof. Kowalski vid Indiana University där han verkade som andra konsertmästare i Festival Orchestra bredvid flera ledande amerikanska konsertmästare.

Sedan hösten 2011 studerar Oscar även för den legendariska violinprofessorn Igor Ozim vid Universität Mozarteum. Han har deltagit i mästarklasser för bl a Gidon Kremer, Zakhar Bron och Pavel Vernikov.

Oscar är en hängiven kammarmusiker och har konserterat i bl a England, Italien, Ryssland, Schweiz och Japan. Under 2008 inbjöds han av St Petersburg Filharmoniska Orkester att göra en konsert i deras kammarmusikserie.

Oscar bildar tillsammans med sin fästmö Caroline Waldemarsson en violinduo som är aktuell med en turné i USA under sommaren.

Violin från 1766

Pris

Årets instrument är ett fint exemplar av mästaren Nicola Gagliano, Neapel från 1700-talet. Violinen är ett i alla väsentliga delar sammanhörande originalarbete, såsom lock, botten, sarger, snäcka samt lack, av ovan nämnda mästare.

Instrumentet bär en fiktiv etikett med följande text: Ferdinandus Gagliano Filius Nicolai fecit Neap. 1766

Daniel Migdal – vinnare 2010

Prizemotivation

Daniel Migdal har etablerat sig som en av de mest lovande unga violinisterna i Sverige. Daniel är en eftersökt kammarmusiker och har turnerat som kammarmusiker och solist i Sverige, Estland, Frankrike, England, Polen och Kina.
Daniel Migdal vinnare av Jan Wallanderpriset 2010

Daniel Migdal (f. 1986) har etablerat sig som en av de mest lovande unga violinisterna i Sverige.

Vid sju års ålder debuterade han i svensk tv när han i “Café Norrköping” framförde Paganinis Sonat i A-dur.

Han har framträtt som solist med bl.a. Gävle Symfoniorkester, Kungliga Musikhögskolans stråkorkester, Aurora Symphony Orchestra och Eskilstuna Symfoniorkester.

Daniel är en eftersökt kammarmusiker, han har bl.a. uruppfört Anders Nilssons andra stråkkvartett på Musikaliska Akademien högtidsdag, och har turnerat som kammarmusiker och solist i Sverige, Estland, Frankrike, England, Polen och Kina.I Warszawa framförde Daniel Pablo Sarasates ”Caprice Basque” som sändes i TV över hela Europa.

Daniel har deltagit i kammarmusikfestivaler som Kammarmusik i Allhelgonakyrkan, Lyckå Kammarmusikfestival, Vamlingbo Kammarmusikfestival och Aurora Chamber Music Festival.

Daniel nominerades till ”Ung och Lovande 2009” tillsammans med gitarristen Jacob Kellermann, och tillsammans är duon aktuella med konserter både i Sverige och utomlands.

Våren 2010 framträdde Daniel framträda på den ansedda kammarmusikfestivalen ”Aspekte” i Salzburg, Österrike, samt uruppförde Anders Nilssons violinsonat på Nybrokajen 11 och är aktuell med konserter i kammarmusikföreningar runt om i landet.

Daniels lärare på Kungliga Musikhögskolan har varit Henryk Kowalski och Cecilia Zilliacus.

Han har deltagit i mästarkurser för bl.a. Ivry Gitlis, Rainhard Goebel, Zakhar Bron och Shmuel Ashkenasi.

Efter vinsten i Jan Wallander-priset tävlade Daniel tillsammans med gitarristen Jacob Kellerman den 19 mars 2010 i ”Aschaffenburg International Competition for Chamber Music with guitar”. I denna tävling använde Daniel prisviolinen från den 18/3 2010. I konkurrens med ensembler från 17 länder vann Daniel och Jacob första pris.

Efter denna vinst har duon blivit inbjudna att framträda på internationella festivaler i Tyskland, Holland och Tjeckien.

Violin från 1756

Pris

Årets pris är en violin byggd av Januarius (Gennaro) Gagliano år 1756. Pristagaren får disponera den under ett antal år.

De norditalienska städernas namn klingar förstås alldeles särskilt magiskt för violinister och andra kännare av historiens allra finaste stråkinstrument. Men även något längre söderut finns sedan 1700-talets början en stråkbyggartradition i den översta toppklassen. Framför allt förknippas den med släkten Gagliano. Den minst kände i familjen är nog grundaren Alessandro. Han tog med sig yrkesskickligheten till sin hemstad Neapel efter att först ha arbetat för mästarna Amati och Stradivari i Cremona. Alessandros andre son Januarius (på italienska Gennaro) var verksam ca 1740-1780 och har inte efterlämnat lika många exemplar. De som finns räknas dock till de verkliga finsmakarinstrumenten.