2010 års jury för Jan Wallanderpriset

2010 års jury för Jan Wallanderpriset

Johannes Johansson

Johannes Johansson - president för de europeiska musikhögskolorna i AEC (Association Europèenne des Conservatoires, Acadèmies de Musique et Musikhochschulen)

Tonsättaren Johannes Johansson är sedan 2006 rektor på Kungliga Musikhögskolan. Han är också president för de europeiska musikhögskolorna i AEC (Association Europèenne des Conservatoires, Acadèmies de Musique et Musikhochschulen).

Johannes Johansson är ledamot av Kungl. Musialiska Akademien och hedersledamot av Guildh

all School of Musik and Drama i London samt (2010) Royal College of Music i London. 1986 blev han medlem av den svenska tonsättarföreningen FST och grundade samma år Ensemble Ars Nova, en ensemble han ledde under dess första tio år.

Johannes Johansson är en internationellt verksam tonsättare vars musik också spelats in på många skivor. På senare tid har han i första hand komponerat vokalmusik bl.a. i samarbete med poeter som Eva Ström, Tomas Tranströmer och Ylva Eggehorn.

Johannes Johansson har också publicerat många artiklar och bokkapitel om musik och musikutbildning. Han är en internationellt efterfrågad expert i frågor som rör musik och musikutbildning.

Nora Chastain

Nora Chastain

Violinisten Nora Chastain föddes i Berkley, Kalifornien och fick sin grundläggande utbildning på Juilliard School of Music i New York. Alltsedan sin debut vid sexton års ålder med Berlinfilharmonin (Barbers violinkonsert) är hon solist med de främsta orkestrarna i världen.

Hon är också en mycket framstående kammarmusiker och var med och bildade Menuhin Festival Piano Quartet och Trio Kreisleriana.

Hon vann den prestigefyllda Menuhi-tävlingen i Paris 1985 och 1993 fick hon det prestigefyllda ”Förderpreis der Europäischen Wirtschaft” i Zürich.

På skiva har Nora Chastain spelat in en mängd kammarmusik. Hon är en mycket erfaren jurymedlem i internationella tävlingar och är professor på Universität der Künste i Berlin och Zürcher Hochschule der Künste i Zürich.

Radu Blidar

Radu Blidar

Den rumänske violinisten Radu Blidar vann som fjortonåring sitt första internationella pris 1985 i Prag.

Han studerade därefter på Guildhall School of Music and Drama och Konservatoriet i Paris. Efter debut med London Symphony Orchestra spelar han regelbundet med de stora orkestrarna. Han är också en flitig kammarmusiker med särskild förkärlek för 1900-talsrepertoaren (Bartok, Berg, Dutilleux, Ligeti).

Radu Blidar har vunnit många internationella tävlingar, bl.a Sarasate 1991, Ravel 1992, New York 1993 och Salzburg 1998.

Han är själv grundare av och ledare för den stora internationella tävlingen ”Vibrarte” med säte i Paris. Radu Blidar är professor på Royal College of Music i London.