Jury

2024 år jury för Jan Wallanderpriset

Staffan Scheja

Staffan Scheja

Staffan Scheja är professor och rektorsråd vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, KMH.

Han började studera piano som åttaåring och gjorde sin debut sex år senare med dirigenten Herbert Blomstedt och Sveriges Radios Symfoniorkester samt med Jorma Panula och Stockholms Filharmoniker.

Efter studier för Prof. Gunnar Hallhagen vid KMH fortsatte han sin utbildning vid Juilliard School of the Performing Arts i New York med Ilona Kabos, Ania Dorfmann samt Guido Agosti.

Staffan Scheja erhöll högsta priset i Busoni-tävlingen 1975 och har sedan dess konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle, David Zinman, Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Jukka-Pekka Saraste och Okko Kamu. Han har som kammarmusiker gästat festivaler i bl.a. Newport, Verbier, Bergen, Schleswig-Holstein, Helsingfors, Aix-en Provence och Okinawa.

Staffan Scheja är en ofta anlitad jurymedlem i internationella pianisttävlingar som Queen Elisabeth i Belgien, Sendai i Japan, Clara Haskil i Schweiz samt Neuhaus i Ryssland.

Två av hans inspelningar har belönats med en Grammis.

Staffan Scheja erhöll 1995 den kungliga medaljen ”Litteris et Artibus” för framstående konstnärliga insatser.

Staffan Scheja är vice preses i Kungl. Musikaliska akademien, och är grundare och konstnärlig ledare för Gotland Chamber Music Festival.

Nina de Heney

Nina de Heney

Kontrabasisten Nina de Heney är sedan många år en av improvisationsmusikens starka profiler i Skandinavien och Europa. Hon har utvecklat ett väldigt personligt tonspråk på sitt instrument både I sina hyllade soloinspelningar och i långa samarbeten, som i duon med pianisten Lisa Ullén och dansaren Anna Westberg med vilken grundades Dance’nBass, en festival tillägnad dansare och kontrabasister.

www.ninadeheney.com

Georg Riedel

Georg Riedel

Georg Martin Ludvig Riedel, är en svensk musiker och kompositör. Efter att först ha spelat fiol gick han över till kontrabas. Han inledde sin musikkarriär som jazzbasist på 1950-talet och studerade sedan vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Georg Riedel har spelat tillsammans med våra mest kända svenska jazzmusiker och jazzgrupper.

Georg Riedel är känd för sitt samarbete med pianisten Jan Johansson på bland annat skivan, Jazz på svenska, som är Sveriges genom tiderna bäst säljande jazzinspelning.

Han har komponerat musik för barn, inte minst till TV-serier och filmer baserade på Astrid Lindgrens böcker, sparsmakade jazzversioner av svenska folkmelodier men också konstmusik – bland annat en opera efter August Strindbergs Hemsöborna.

Han har fått en mängd priser och utmärkelser genom åren, bland annat tilldelades Georg Riedel Stockholms stads hederspris år 2021 för sina insatser inom kulturområdet för barn och ungdom.