Daniel Migdal – vinnare 2010

Daniel Migdal – vinnare 2010

Daniel Migdal (f. 1986) har etablerat sig som en av de mest lovande unga violinisterna i Sverige.

Vid sju års ålder debuterade han i svensk tv när han i “Café Norrköping” framförde Paganinis Sonat i A-dur.

Han har framträtt som solist med bl.a. Gävle Symfoniorkester, Kungliga Musikhögskolans stråkorkester, Aurora Symphony Orchestra och Eskilstuna Symfoniorkester.

Daniel är en eftersökt kammarmusiker, han har bl.a. uruppfört Anders Nilssons andra stråkkvartett på Musikaliska Akademien högtidsdag, och har turnerat som kammarmusiker och solist i Sverige, Estland, Frankrike, England, Polen och Kina.I Warszawa framförde Daniel Pablo Sarasates ”Caprice Basque” som sändes i TV över hela Europa.

Daniel har deltagit i kammarmusikfestivaler som Kammarmusik i Allhelgonakyrkan, Lyckå Kammarmusikfestival, Vamlingbo Kammarmusikfestival och Aurora Chamber Music Festival.

Daniel nominerades till ”Ung och Lovande 2009” tillsammans med gitarristen Jacob Kellermann, och tillsammans är duon aktuella med konserter både i Sverige och utomlands.

Våren 2010 framträdde Daniel framträda på den ansedda kammarmusikfestivalen ”Aspekte” i Salzburg, Österrike, samt uruppförde Anders Nilssons violinsonat på Nybrokajen 11 och är aktuell med konserter i kammarmusikföreningar runt om i landet.

Daniels lärare på Kungliga Musikhögskolan har varit Henryk Kowalski och Cecilia Zilliacus.

Han har deltagit i mästarkurser för bl.a. Ivry Gitlis, Rainhard Goebel, Zakhar Bron och Shmuel Ashkenasi.

Efter vinsten i Jan Wallander-priset tävlade Daniel tillsammans med gitarristen Jacob Kellerman den 19 mars 2010 i ”Aschaffenburg International Competition for Chamber Music with guitar”. I denna tävling använde Daniel prisviolinen från den 18/3 2010. I konkurrens med ensembler från 17 länder vann Daniel och Jacob första pris.

Efter denna vinst har duon blivit inbjudna att framträda på internationella festivaler i Tyskland, Holland och Tjeckien.

Prismotivering

Daniel Migdal har etablerat sig som en av de mest lovande unga violinisterna i Sverige. Daniel är en eftersökt kammarmusiker och har turnerat som kammarmusiker och solist i Sverige, Estland, Frankrike, England, Polen och Kina.

Daniel Migdal - vinnare 2010
Violin från 1756 - inköpsår 2010
Pris

Årets pris är en violin byggd av Januarius (Gennaro) Gagliano år 1756. Pristagaren får disponera den under ett antal år.

De norditalienska städernas namn klingar förstås alldeles särskilt magiskt för violinister och andra kännare av historiens allra finaste stråkinstrument. Men även något längre söderut finns sedan 1700-talets början en stråkbyggartradition i den översta toppklassen. Framför allt förknippas den med släkten Gagliano. Den minst kände i familjen är nog grundaren Alessandro. Han tog med sig yrkesskickligheten till sin hemstad Neapel efter att först ha arbetat för mästarna Amati och Stradivari i Cremona. Alessandros andre son Januarius (på italienska Gennaro) var verksam ca 1740-1780 och har inte efterlämnat lika många exemplar. De som finns räknas dock till de verkliga finsmakarinstrumenten.