Fred Lindberg – vinnare 2020

Fred Lindberg – vinnare 2020

Fred Lindberg började spela cello som sjuåring. Idag går han avancerad påbyggnadsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan ute på Edsbergs slott med Jakob Koranyi som huvudlärare. Han har tidigare studerat mentorsprogrammet Classe d’Excellence de Violoncelle i Paris med ledning av världscellisten Gautier Capuçon och deltagit i flertal mästarklasser utomlands bland annat för Steven Isserlis, Gary Hoffman, Frans Helmerson, Anner Bylsma och Jerome Pernoo.

Fred har flera gånger framträtt som soloartist, bland annat med Bergens Filharmoniska Orkester och l’Orchestre du Conservatoire de Paris, och även stått på stora konsertscener så som Carnegie Hall i New York, Muziekgebouw i Amsterdam, Admiralpalast i Berlin och Chicago Symphony Center.

Prismotivering

Med en bländande virtuositet och fantasifull gestaltning är cellisten Fred Lindberg vinnare av Jan Wallander-priset 2020.

Fred Lindberg - vinnare 2020
Cello från slutet av 1700- inköpsår 2013
Pris

Årets pris är en Cello och är ett fint gammalt italienskt instrument, tillverkat av Januarius (Gennaro) Gagliano i Neapel, vars originalstämpel, daterad 1741, det bär.