Joel Lyssarides – vinnare 2014

Joel Lyssarides – vinnare 2014

Joel Lyssarides (f. 1992) började spela piano som fyraåring. Idag går han sista året på Kungl. Musikhögskolans musikerkandidatprogram med Ove Lundin som huvudlärare. Han har även studerat för professor Danilo Rea på Santa Cecilia-konservatoriet i Rom samt för Robert Malmberg i Stockholm.

Joels mamma spelade klassiskt piano men var jazzälskare och hade det mesta av pianister som Keith Jarrett, Chick Corea, Herbie Hancock och Bill Evans i skivhyllan. Det var dock vid åtta års ålder, efter att ha hört Charlie Parkers ”Bluebird”, som Joels intresse för jazzen verkligen väcktes till liv. De klassiska pianostudierna fick nu ett tillskott med boogie-woogie, blues och jazzstandards. Så fort han hade åldern inne för kulturskolan började Joel även ta klarinettlektioner.

Femton år gammal spelade Joel en duett med trumpetaren Jan Allan och en stråkkvartett, vid en minneskonsert till Jan Johansson på Södra Latins Gymnasium. Det blev ett ögonblick som inspirerade honom att vidare utforska jazzen.

Joel fick hösten 2012 ta emot Sällskapet Stallbrödernas stipendium för ”unga lovande musiker” samt ett instrumentstipendium ur stiftelsen Stellan, Sten och Märta Hähnels minnesfond. Hösten 2013 kom han på andra plats vid XXIV Vilnius International Jazzpiano Competition, samt fick också ta emot publikens pris.

Parallellt med musikstudierna har Joel frilansat inom både jazz- och popgenren. Sommaren 2012 genomförde han sin första Europaturné med blueslegenden John Lee Hookers dotter Zakiya Hooker. Tillsammans turnerade de genom Schweiz, Slovenien, Kroatien, Italien och Tyskland. Joel har även bl.a. kunnat höras med Svante Thuresson, Peter Getz, norska popsångerskan Maria Mena samt på duo med svenska sångerskan Kristin Amparo.

Prismotivering

En ung musiker vars spel präglas av utsökt klangkänsla, subtil harmonik och levande frasering, till gagn för ett nyskapande på högsta konstnärliga nivå. Med ett fantasifullt musicerande och en uttrycksförmåga av enastående slag, skapar vår pristagare en berättelse fylld av vackra färger, skönhet och ett sällsynt ljus.

Joel Lyssarides - vinnare 2014
Piano Steinway & Sons - inköpsår 2014
Pris

2014 års pris är en Steinway & Sons B-211 flygel.

Sedan starten 1853 har Steinway alltid haft som mål att göra världens bästa flygel. Målsättningen att skapa det bästa möjliga instrumentet är det som gör Steinway till den unika flygeln den är idag. Idag använder 98% av världens konsertpianister Steinway. 97% använder flygeln i sitt dagliga arbete. 97% av konserthus världen över disponerar av minst en Steinway & Sons.