Julia Biegniewska – vinnare 2018

Julia Biegniewska – vinnare 2018

Julia Biegniewska är född i Norrköping och går för närvarande masterprogrammet i klassisk musik vid KMH, för Andrej Power (förste konsertmästare i Kungl. Filharmoniska Orkestern i Stockholm). Hon började spela fiol vid fyra års ålder för sin pappa Kryspin Biegniewski, violinist i Norrköpings symfoniorkester, och fortsatte under gymnasietiden för Päivikki Wirkkala-Malmqvist. Därefter följde studier bland annat vid Musikhögskolan i Malmö för professor Marika Fältskog och vid Ignacy Padarewski Academy of Music i Poznan. För ett år sedan vann hon en audition till RSPO Academy, orkesterakademien vid Kungl. Filharmoniska Orkestern. Hon har också deltagit i mästarkurser för internationellt renommerade pedagoger som Dora Schwarzberg, Henryk Kowalski och Alf Richard Kraggerud.

Julia har flera gånger framträtt som solist, bland annat med Norrköpings symfoniorkester och med Zielona Góras filharmoni. Hon har tilldelats Kungliga Musikaliska musikstipendium och fick silver i ”SM för unga solister” i Västerås, 2009. Hon var konsertmästare i Nordiska ungdomsorkestern 2014 och 2015 och blev i år utvald till samma position i den internationella kammarorkestern ESTA, som nyligen spelade för Europaparlamentet i Strasbourg.

Prismotivering

Vinnaren av 2018 års Jan Wallanderpris är en temperamentsfull och extrovert violinist som även besitter en rik klangpalett och ett lysande virtuoseri.

Julia Biegniewska - vinnare 2018 JWpriset
Violin från 1756 - inköpsår 2010
Pris

Årets pris är en violin byggd av Januarius (Gennaro) Gagliano år 1756. Pristagaren får disponera den under ett antal år.

De norditalienska städernas namn klingar förstås alldeles särskilt magiskt för violinister och andra kännare av historiens allra finaste stråkinstrument. Men även något längre söderut finns sedan 1700-talets början en stråkbyggartradition i den översta toppklassen. Framför allt förknippas den med släkten Gagliano. Den minst kände i familjen är nog grundaren Alessandro. Han tog med sig yrkesskickligheten till sin hemstad Neapel efter att först ha arbetat för mästarna Amati och Stradivari i Cremona. Alessandros andre son Januarius (på italienska Gennaro) var verksam ca 1740-1780 och har inte efterlämnat lika många exemplar. De som finns räknas dock till de verkliga finsmakarinstrumenten.