Oscar Treitler – vinnare 2011

Oscar Treitler – vinnare 2011

Oscar Treitler, född 1989, har utmärkt sig som en mångsidig och personlig ung violinist i Sverige såväl som utomlands.

Under det senaste året har Oscar framträtt som solist med Gävle Symfoniorkester och DalaSinfoniettan i konserter av Brahms och Mozart. Våren 2006 hördes han som solist tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester vid en TV-sänd konsert på Solliden.

Oscar har uppmärksammats i flera internationella tävlingar för sin vackra klang och engagerande uppträdanden. Redan som 13-åring vann han första pris i Rovere d’Oro i Italien.

I konkurrens med violinister från Europa, USA och Asien fick Oscar ett särskilt omnämnande som finalist i den prestigefyllda tävlingen Wronski Solo Violin Competition (2009) i Warsawa.

Oscar studerar i diplomklassen på KMH, där Henryk Kowalski är hans lärare och mentor. Han har även studerat för Prof. Kowalski vid Indiana University där han verkade som andra konsertmästare i Festival Orchestra bredvid flera ledande amerikanska konsertmästare.

Sedan hösten 2011 studerar Oscar även för den legendariska violinprofessorn Igor Ozim vid Universität Mozarteum. Han har deltagit i mästarklasser för bl a Gidon Kremer, Zakhar Bron och Pavel Vernikov.

Oscar är en hängiven kammarmusiker och har konserterat i bl a England, Italien, Ryssland, Schweiz och Japan. Under 2008 inbjöds han av St Petersburg Filharmoniska Orkester att göra en konsert i deras kammarmusikserie.

Oscar bildar tillsammans med sin fästmö Caroline Waldemarsson en violinduo som är aktuell med en turné i USA under sommaren.

Prismotivering

En ung musiker som redan uppnått stor teknisk och musikalisk mognad. Färgrik klang, följsamt vibrato och levande frasering formar tillsammans ett starkt och övertygande musikaliskt uttryck. Musikens intellektuella och känslomässiga sidor är i balans i en musikalitet fylld av temperament och spelglädje.

Oscar Treitler - vinnare 2011
Violin från 1766 - inköpsår 2011
Pris

Årets instrument är ett fint exemplar av mästaren Nicola Gagliano, Neapel från 1700-talet. Violinen är ett i alla väsentliga delar sammanhörande originalarbete, såsom lock, botten, sarger, snäcka samt lack, av ovan nämnda mästare.

Instrumentet bär en fiktiv etikett med följande text: Ferdinandus Gagliano Filius Nicolai fecit Neap. 1766