Sofia Hansen – vinnare 2012

Sofia Hansen – vinnare 2012

Sofia Hansen (tidigare Lundström), född 1986, är en talangfull och skicklig violist som står i inledningen till en lovande och musikalisk framtid.

Hon är nu i slutskedet av sina studier d.v.s. avancerad påbyggnadsutbildning på Edsbergs slott/KMH där hon har professor Malin Broman som huvudlärare.

Hon har även en kandidat- och masterutbildning bakom sig, även dessa på Edsberg, då för professorerna Lars Anders Tomter och Torleif Thedeén. Under hela studietiden har Sofia också studerat för professor Mats Zetterqvist i kammarmusikspel.

Detta ihärdiga kammarmusicerande på skolan väckte Sofias intresse för konstformen, vilket ledde till ett aktivt sökande och musicerande utanför skolan. Sofia har spelat kammarmusikkonserter med flertalet av Sveriges ledande klassiska musiker. Hon är bl.a. medlem i den prisbelönta stråkkvartetten Sätterströmska sällskapet, som under hösten 2011 höll sin debutkonsert i Grünewaldsalen-Konserthuset till följd av att ha erhållit Kungl. Musikaliska Adademiens stora ensemblestipendium år 2010.

Sedan två år tillbaka är Sofia också medlem i Sveriges unga kammarsolister. Ett sammanhang där Sveriges främsta unga musiker kan konsertera med ambitionen att utforska, förnya och föryngra den Svenska konstmusikscenen.

I november 2008 framträdde Sofia som solist med Atens symfoniorkester KOA, efter att ha vunnit deras provspelning motsvarande Sveriges ”Unga solister”. Hon uppträdde också på kammarmusikfestivaler i Grekland under sommaren 2011, med bl.a. konsertmästare från Det Kongelige Kapel (Köpenhamn): Lars Björnkjaer och orkestern vid Greklands nationalopera: Yannos Margaziotis och Angela Giannaki.

Hon vann även Kungl. Hovkapellets provspelning för vikariat och fick därefter arbeta på Operan mellan 2009 – 2010, vilket hon gjorde parallellt med studierna. Sofia har även varit i Kungl. Filharmonin och i NorrlandsOperan, som också erbjudit henne att kommat tillbaka som stämledare under februari och mars 2012.

Ett urval av musiker som Sofia har fått vägledning av i mästarkurser är: Thomas Riebl, Kim Kashkashian, Lawrence Power.

Under ett antal år var Sofia låntagare i Welinfonden, där hon fick låna ett instrument byggt av Peter Westerlund. Idag spelar hon på en Viola byggd i Lübeck 1998.

Prismotivering

En ung musiker med övertygande och säker känsla för rytm, klang och frasering. Väl utvecklad teknik gör spelet avspänt och naturligt och tar väl tillvara violans speciella karaktär. Repertoaren tolkas med elegans förenad med ett varmt och engagerande personligt tilltal.

Sofia Hansen - vinnare 2012
Violin från ca 1800- inköpsår 2012
Pris

Giuseppe, Antonio och Giovanni Gagliano i Neapel. Den är från c:a 1800, såsom anges av dithörande etikett.