Tomas Lundström – vinnare 2013

Tomas Lundström – vinnare 2013

Tomas Lundström (f.1988) började spela cello som fyraåring. I dag studerar han solistdiplom för Torleif Thedéen vid Edsbergs musikinstitut i Stockholm. Tomas har tidigare erhållit kandidat samt masterexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för professor Ola Karlsson.

Som sexåring vann Tomas Svenska TV3s talangjakt Juniorchansen, vilket resulterade i att han representerade Sverige i den internationella tävlingen Bravo Bravissimo i Cremona, Italien.

I januari 1998 reste han till Moskva som Spivakov-stipendiat och studerade för professor Natalja Schahovskaja samt Alexey Seleznev. Studierna fortsatte därefter för Mats Rondin i Stockholm.

År 2007 vann Tomas Riksförbundet för unga musikanter (RUM:s) solisttävling och placerade sig dessutom på första plats under kammarmusikkategorin med sin dåvarande stråkkvartett.

I juni 2011 deltog han i the 21st Century Art competition i Mänttä-Filpula, Finland. Även där erhöll han två första priser, under kategorierna solo och kammarmusik.

Tomas är en aktiv kammarmusiker och har som solist framträtt med bl.a. Uppsala Kammarsolister och Gävle symfoniorkester.

En kuriositet är att Tomas är bror till 2012 års vinnare av Jan Wallanderpriset, Sofia Hansén.

Prismotivering

En ung cellist med stor mognad och suveränitet i hela sitt artisteri. Med ett fantasifullt musicerande och en imponerande teknisk skicklighet lyfter vår pristagare fram musikens alla inneboende kvaliteter. Den vackra tonbildningen och säkra intonationen bidrar till ett starkt och övertygande musikaliskt uttryck.

Tomas Lundström - vinnare 2013
Cello från slutet av 1700- inköpsår 2013
Pris

Årets pris är en Cello och är ett fint gammalt italienskt instrument, tillverkat av Gennaro Gagliano i Neapel, vars originalstämpel, daterad 1741, det bär.