Victoria Stjerna – vinnare 2017

Victoria Stjerna – vinnare 2017

Victoria Stjerna är född 1992 i Göteborg, där hennes violinlärare var Laszló Szirányi, tidigare violast i Göteborg Symfoniker.

Sedan 2012 studerar Victoria för Prof. Per Enoksson vid KMH/Edsbergs slott, för närvarande på masternivå. Parallellt deltar hon i flera masterclasses både i Sverige och utomlands: i år är det för professorerna Ulf Wallin vid Hanns Eisler-akademin i Berlin och Pavel Vernikov vid Universitet für Musik und Darstellende Kunst i Wien. Hon har också regelbunden kontakt med sin mentor, violinvirtuosen Roby Lakatos. Tillsammans med honom spelade hon 2016 som solist i en radiosänd konsert med Blåsarsymfonikerna på Musikaliska, Nybrokajen.

riksfinalist i Polstjärnepriset, en nationell solist-tävling för unga svenska solist-begåvningar där vinnaren väljs ut för att representera Sverige i Eurovision Young Musicians vartannat år
andra pris och publikpriset i Öresund-solisten, en internationell tävling mellan svenska och danska unga talanger, med motiveringen ”bästa musikerskap”
första pris i SM för Unga Stråkare, en nationell tävling som ägde rum i Västerås i regi av RUM (Riksförbundet Unga Musiker)
Victoria Stjerna erhöll 2017 Guido Vecchis stipendium.

Victoria Stjerna och tidigare KMH-studenten och pianisten Natalia Kremska har tillsammans bildat Duo ViNa, som är finalister i 2017 års upplaga av Ung & Lovande, Sveriges största kammarmusiktävling.

Victoria Stjerna uppmärksammades också i SVT-dokumentären Blod, Svett och Stråkar (2011), där tre unga klassiska musikertalanger följdes i sin vardag mot drömmen att kunna utvecklas till att bli solist.

Prismotivering

Årets vinnare av Jan Wallanderpriset är en violinist med en stark och personlig musikalisk utstrålning. Med suverän teknik och varm klang genomsyras hennes tolkningar av stort artisteri.

Victoria Stjerna - vinnare 2017
Violin tillverkad av Michele Deconet i Venedig ca 1750 - inköpsår 2017
Pris

2017 års pris är en violin tillverkad av Michele Deconet i Venedig ca 1750.

  • Botten tillverkad i tvådelad välflammig lönn d.o sarger och snäcka.
  • Locket i tvådelad alpgran med medel till fina årsringar.
  • Lacket av en guldgul färg på en gyllene grund.